

L' any 2019 va ser declarat per l' ONU i
la UNESCO l' Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics, per
commemorar que fa 150 anys que Dmitri Mendeléiev la va dissenyar.
El 1869, el disseny de Mendeléiev va posar ordre entre un nombre creixent d' elements químics.
Ja se'n coneixien 63 (ara són 118) i s'havien fet intents per classificar-los per les seves propietats. Però va ser el químic rus qui ho va aconseguir. Es va basar en la massa atómica. També es va atrevir a deixar uns espais buits i pronosticar que corresponien a elements que encara no s'havien descobert.
D’ altra banda, la taula periòdica, a més d' una eina imprescindible per als químics, s' ha convertit també en una icona cultural que trobem en samarretes, tasses, bosses..., apareix en algunes pel·lícules, ha inspirat cançons i poemes...
Com diu Xavier Duran, la taula periòdica
va ser un pas imprescindible per a l'avenç de la química. El que probablement
no hauria imaginat en Mendeléiev és que la seva troballa seria tan popular i
donaria tant de joc fora de l'àmbit estricte d'aquesta ciència.
Des de la biblioteca, ens hem volgut sumar a la commemoració, per donar-la a conèixer.
Us convidem, doncs, a visitar una exposició sobre els elements de la taula periòdica, produïda per la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB). Serà fins el 29 de setembre i dins l' horari de biblioteca.
Com sempre, al costat de l'exposició, hi podreu consultar una mostra de llibres i recursos audiovisuals. Ficció i no ficció per aprendre de ciència.
![]() |
I finalment, s'ha posat a disposició més espai d'exposició, on hi podreu trobar novetats i recomanacions bibliogràfiques i cinematogràfiques, que us facilitaran la vostra tria.
Bona rentrée!