dilluns, 18 d’abril del 2016

23 D'ABRIL: DIA DE SANT JORDI, DEL LLIBRE I DE LA ROSA.

Per Sant Jordi, una rosa i un llibre.

És més que coneguda aquesta tradició que combina el fet religiós amb la rosa com a símbol de l'amor i el llibre com a símbol de la cultura,i que ha convertit el 23 d'abril en el dia més celebrat, compartit i participat per tots els catalans.

Però,com totes les tradicions ben arrelades, moltes vegades es segueix sense saber-ne l'origen. Pep Camps, de la Unitat de Comunitats Catalanes de l' Exterior, ho explicà en el -Manual de Sant Jordi- i ens hi constata com, d'una banda, és molt difícil posar una data concreta que marqui l'inici de la tradició popular de regalar roses el dia de sant Jordi. Suposa que ha de ser molt antiga, ja que és té constància de la celebració de la Fira de roses per Sant Jordi des del segle XV.

I de l'altra, l' any 1926 Espanya va instaurar el 23 d'abril com a Dia del Llibre ja que aquesta data coincideix amb la mort de Cervantes, imitant Anglaterra que ja ho celebrava el mateix dia perquè també coincideix amb la mort de Shakespeare.


El fet que dos dels més grans literats de la història, com són Miguel de Cervantes i William Shakespeare, morissin el mateix any - va ser en 1616- fa que 2016 ofereixi una efemèride de gran simbolisme cultural. Des de la biblioteca us animem a celebrar, doncs, el 400 aniversari de la mort d'aquests escriptors tot llegint o rellegint les seves obres. A més, estan arribant noves versions i molt atractives (infantils,format còmic...) dels seus grans títols .



I com dèiem, la celebració del Dia del Llibre va arrelar ràpidament a Barcelona i es va estendre a Catalunya. I mentre la festa a altres indrets es mantenia de forma molt minsa o desapareixia, a Catalunya ha esdevingut una de les diades populars més celebrades i,de retruc, ha ajudat molt a potenciar la difusió i la venda del llibre català.

Així doncs, a Catalunya el 23 d' abril és el dia de Sant Jordi, de la rosa i del llibre: el dia del sant Patró, de l'amor i de la cultura. És, en definitiva, un dia de civisme, de cultura i de respecte entre tots els que vivim a Catalunya i, per extensió, a totes les persones i totes les cultures del món.

Molt bona -Diada de Sant Jordi-!.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada