dilluns, 19 de desembre del 2011

HORA DEL CONTE AMB JORDINA BIOSCA

Qui és Jordina Biosca ?
Jordina Biosca és actriu i narradora.
Es dedica íntegrament a la narració, dramatització i direcció d'espectacles per a petits i grans, des de 1.998  i arreu de Catalunya.
És sòcia fundacional i presidenta d' ANP, Associació de narradors professionals de Catalunya.

Ha participat en diversos festivals i cicles de narració, poesia i teatre  a part d'actuacions continuades en programacions estables de Teatres, centres cívics, Festivitats vàries, biblioteques...

I el proper dissabte, 24 de desembre, vigília de Nadal, JORDINA BIOSCA serà a Linyola en la tradicional HORA DEL CONTE  per explicar , a tots els nens ni nenes,   " LA REINA DE LES NEUS ".               


     RECORDEU:

  • HORA DEL CONTE,
  • AMB JORDINA BIOSCA,
  • DISSABTE, 24 DE DESEMBRE,
  •  A LES 12H. DEL MIGDIA.
        
No us perdeu la sessió d'aquesta professional del món de l'espectacle !. 
BONES FESTES!.

AMB ELS ALUMNES I PROFESSORS DEL CEIP EL SITJAR


En el marc de l'exposició " Joan Maragall, un poeta extasiat ", i des de la biblioteca, hem volgut adherir-nos a la campanya d'homenatge al poeta i dramaturg en reconeixement a la seva tasca envers la literatura catalana i convidar als usuaris i públic en general a reflexionar sobre el valor, la dimensió i el sentit de la seva obra.
D'aquesta manera i amb la finalitat de proporcionar recursos i estratègies per incitar als nens i nenes a redescobrir el plaer de llegir poesia, es va invitar - com és habitual - els alumnes i professors del CEIP EL SITJAR.


Tots, des dels més petits fins els més grans, van participar activament i, fins i tot, es van divertir recitant poesies com - Sol, solet, - Els Reis, - La Sardana, - Els Núvols de Nadal, - La Ginesta altra vegada, - La Fageda d'en Jordà....
Cal dir, però, que " La vaca cega " va ser la poesia que es va llegir i rellegir més vegades durant aquests dies a la biblioteca!.

IMATGES DE L'EXPOSICIÓ " JOAN MARAGALL, UN POETA EXTASIAT "



DE JOSEP Mª JAUMÀ A LINYOLA


Com ja us explicàvem fa uns dies, el professor  i escriptor JOSEP Mª JAUMÀ visitava Linyola dins el Cicle de conferències " Llegir Maragall ".

De Joan Maragall, el professor ens explicà les seves vivències, els seus somnis, el seu ideari... Tot un ventall, doncs, d'emocions i sentiments entre una lectura líricament pausada de la poesia de Joan Maragall.

dimecres, 26 d’octubre del 2011

JOSEP M. JAUMÀ ENS PARLA DE JOAN MARAGALL A LA BIBLIOTECA


La Institució de les Lletres Catalanes i l'Associació Família de Joan Maragall i Clara, amb la interacció de diverses institucions i organismes, han preparat un programa d'activitats ric i divers amb motiu de l' " Any Maragall " i que inclou actes institucionals, edicions, exposicions, rutes literàries, conferències, lectures, produccions virtuals i audiovisuals i activitats educatives.

Pel que fa al cicle de conferències, el professor, traductor i escriptor JOSEP Mª JAUMÀ visitarà Linyola per dissertar " Vida, visions i versos. Una semblança de Joan Maragall a través dels escrits ".

L' acte tindrà lloc el proper divendres, 18 de novembre i a les 20:00 hores.

Us el recomanem !. 

dilluns, 24 d’octubre del 2011

L'EXPOSICIÓ " JOAN MARAGALL, EL POETA EXTASIAT " A LINYOLA.


Com ja us havíem anunciat, l'exposició " Joan Maragall, el poeta extasiat " ja es pot visitar a la biblioteca.

Aquesta exposició està plantejada en sis blocs, dividits en dues parts.

1. Cronologia de Maragall, amb un repàs a la seva vida amb imatges i textos biogràfics significatius.
S'hi mostra la seva evolució i els punts d'inflexió més importants en la seva trajectòria pel que fa a la creació literària i el seu pensament cívic.

2. Se centra en la relació directa de  Maragall amb el teatre, a partir de tres punts: la seva vinculació amb el projecte de Teatre Íntim d'Adrià Gual, la seva faceta com a crític teatral i el seu paper com a dramaturg.

Us animem a visitar-la !. I si ho preferiu, també es realitzen Visites programades, com les de del CEIP El Sitjar.

En tot cas, us esperem!.

EXPOSICIÓ

Ja entrada la tardor, la biblioteca torna a oferir un seguit d'activitats per tal de promoure la cultura i fomentar la lectura: Exposicions, Xerrades...

Així, coincidint amb la doble commemoració del centenari de Joan Maragall, la biblioteca ha organitzat l'exposició que porta com a títol  " Joan Maragall, el poeta extasiat " i que romandrà del 10 al 27 de novembre a Linyola.

Una exposició de petit format, per a joves i adults, a l'entorn d'aquest autor i que inicià , des del febrer del 2.011, un itinerari per diverses biblioteques d'arreu de Catalunya. De fet, especialment produïda per encaixar en el format de biblioteques, pretén estimular, sobretot  els més joves, en diferents branques artístiques com la poesia, el teatre....


Una iniciativa més del Pla de Foment de la Lectura que impulsa el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, per tal de prestar suport a les activitats que organitzen les biblioteques, de manera periòdica, i cercar nous públics a través de despertar l'interès cap a productes culturals de qualitat i sobre diversos àmbits del coneixement.

dilluns, 10 d’octubre del 2011

24 D' OCTUBRE, DIA DE LA BIBLIOTECA



Des del 1997, l'Asociación Española de Amigos del Libro Infantil promou la cel·lebració del Dia de la Biblioteca.


L'objectiu principal és el de fomentar la utilització de les biblioteques com un servei fonamental del dret al lliure accés a la informació.


La il·lustració del cartell d'enguany és obra d'Elena Odriozola i el text és de l'escriptor Patxi Zubizarreta.


Viu la biblioteca !.

16è PREMI DE LITERATURA «PROTAGONISTA JOVE»

El Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT),
en col·laboració amb l’Associació Catalana d’Amics del Llibre Infantil i Juvenil, convoca el 16è Premi de Literatura «Protagonista Jove» amb el propòsit d’estimular la lectura d’imaginació en els nois i noies.
A tal efecte, una comissió d’experts en literatura per a joves ha seleccionat els vuit llibres en català, quatre per a cada grup d’edat, que presentem en aquestes Bases a tots els centres d’ESO, de Batxillerat i biblioteques de Balears, Catalunya i País Valencià.
La selecció de llibres s’ha fet d’entre els publicats entre el juliol de 2010 i el juny de 2011.L’objectiu del Premi de Literatura «Protagonista Jove» és aconseguir que el major nombre possible de joves llegeixin els llibres seleccionats; es constitueixin com a Jurat dins de cada centre o biblioteca, i els presentin i defensin davant dels seus companys i, entre tots, anomenin el que consideren millor. Es pretén que la veu dels joves es faci sentir, donant-los l’oportunitat de funcionar com a Jurat amb repercussió més enllà del centre escolar i de la biblioteca.

Ben aviat, tots els llibres de les dues categories a la biblioteca de Linyola. Si tens entre 13 i 16 anys, participa-hi!. No esperis més !.

7è PREMI DE LITERATURA INFANTIL «ATRAPALLIBRES»


El Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT) convoca el 7è Premi de Literatura Infantil «Atrapallibres», amb el propòsit d’estimular en els infants la lectura d’imaginació.
A tal efecte, una comissió d’experts en literatura per a infants ha seleccionat els llibres en català que presentem, en tres categories, en aquestes Bases a tots els centres de primària i biblioteques de Balears, Catalunya i País Valencià.
La selecció de llibres s’ha fet d’entre els publicats entre el juliol de 2010 i el juny de 2011.
L’objectiu del Premi de Literatura «Atrapallibres» és aconseguir que el major nombre possible d’infants llegeixin els llibres seleccionats; es constitueixin com a Jurat dins de cada centre o biblioteca; els presentin i defensin davant dels seus companys i, entre tots, anomenin el que consideren millor. Es pretén que la veu dels infants es faci sentir, donant-los l’oportunitat de funcionar com a Jurat amb repercussió més enllà del centre escolar i de la biblioteca.

Ben aviat, els llibres de les diferents categories arribaran a la biblioteca de Linyola, la vostra biblioteca. Si tens entre 9 i 12 anys, anima't, un any més, a participar-hi!.

divendres, 7 d’octubre del 2011

TARDOR, TEMPS D' APRENDRE




L’inici del nou curs acadèmic torna a omplir les aules de nens i joves. També és ara quan el ventall d’ofertes formatives per a qui vulgui continuar estudiant i aprenent , al marge de l’ensenyament obligatori, és potser més ampli. Certament, diverses són les opcions per aprendre idiomes, informàtica, pintura... I, avui per avui, amb les noves tecnologies, qui no pot assistir a classes presencials té diverses opcions per continuar la seva formació a distància. També la tardor editorial arriba força carregada de novetats tant d’autors novells com d’escriptors reconeguts.


I la biblioteca torna a oferir tots els seus serveis en el seu horari habitual d'hivern i amb tot un seguit d’activitats per tal de promoure la cultura i fomentar la lectura: exposicions, xerrades ....Tota la informació, ben aviat!.

dijous, 4 d’agost del 2011




Cada estiu les biblioteques públiques ofereixen als seus usuaris la possibilitat d'apropar-los els seus fons a diversos emplaçaments fora de l'edifici de la biblioteca. Així, es desplacen a les piscines, platges,llacs, mercats... Potser les més conegudes són les bibliopiscines i les biblioplatges.

Aquestes biblioteques d'estiu pretenen oferir un espai informal als visitants i residents de la localitat per a gaudir de la lectura en un espai alternatiu i complementari a les Biblioteques Públiques.

Els objectius són : - apropar la biblioteca a nous usuaris, - fomentar l'hàbit lector en família, - equiparar la lectura i l'oci i - promocionar els serveis bibliotecaris estables de la localitat.

Podeu consultar relació de biblioteques que ofereixen aquests serveis els mesos d'estiu al portal de biblioteques.

A Linyola, a les Piscines Municipals, podeu gaudir d'aquest servei que us ofereix una bona mostra de llibres (contes, còmics...) i revistes durant tots els dies de la setmana i durant els dos mesos d'estiu.

Viu l'estiu amb les biblioteques públiques !.

dimarts, 19 de juliol del 2011




Les sales d'estudi són un servei que ofereixen algunes biblioteques amb l'objectiu de posar a disposició dels usuaris espais òptims per l'estudi en horaris alternatius.

Trobareu l'ambient adequat per desenvolupar activitats relacionades amb l'estudi.

Cal dir que el servei es reforça en època d'exàmens, en dies feiners...amb amplis horaris per facilitar la tasca dels estudiants en aquests períodes.

A Linyola, la biblioteca Salvador Espriu ofereix la sala de lectura per a estudiar en l'horari habitual de biblioteca . A més, si es sol.licita prèviament, s'ofereix també la sala fora de l'horari d'obertura de la biblioteca.

I podeu consultar les biblioteques que disposen sales d'estudi i els seus horaris específics al portal de biblioteques.

divendres, 15 de juliol del 2011

DINAMITZACIÓ DE LA LECTURA A LA BIBLIOTECA























Hom sap que la biblioteca pública treballa bàsicament amb l'objectiu de millorar l'hàbit i la competència lectora entre la població, amb el convenciment que la lectura és una eina de pogrés nacional i de cohesió social. De fet, les biblioteques públiques tenen el compromís d'assegurar a tots els ciutadans el dret d'accés a la lectura i a la informació al llarg de tota la seva vida.


És per això que, i en els darrers anys, s'han anat desenvolupant diferents accions de foment a la lectura. A Linyola, la biblioteca ha apostat per les exposicions monogràfiques.


I és que la biblioteca pública, integrada ja com un element més en la denominada " societat educativa" ( una societat basada en l'adquisició i actualització constant dels coneixements per tal que cap individu quedi al marge), s'enfronta al repte d'ampliar l'abast de la seva funció formativa després de constatar també les possibilitats de les noves tecnologies de la informació.


Es va començar el curs escolar amb l'exposició " El Món de Màrius Torres. Un viatge des de la realitat cap a l'interior " amb la que petits i grans van gaudir de la poesia de l'autor lleidatà i, per tant, amb la que es va trencar el tòpic de què poesia no sembla rimar amb biblioteca.


Va seguir la "XI Setmana del Libre Infantil i Juvenil a les Terres de Ponent " amb la que els nens van gaudir dels contes, la lectura i la imaginació perquè des de la biblioteca es pensa que cal cuidar la lectura però també la imaginació.


I com a cloenda a les activitats d'animació a la lectura, abans de les vacances d'estiu, la biblioteca ha acollit l'exposició " 100 anys d'en Massagran " amb la que molts nens han passat una bona estona descobrint i llegint les aventures d'en Massagran i amb la que s'ha difòs la lectura del còmic en general.


Cal seguir, doncs, treballant aquesta línia de dinamització tant dels lectors habituals com potencials i d'integració dins la xarxa cultural de la comunitat, per tal que els nens, els adolescents i el públic, en general, associïn la biblioteca pública amb oci i lleure, informació i educació.

DE L'EXPOSICIÓ " 100 ANYS D'EN MASSAGRAN "




















"Les aventures extraordinàries d'en Massagran" és probablement el llibre més conegut i reexit de la literatura infantil de Josep Maria Folch i Torres. Va ser publicat en forma de fulletó a " En Patufet" l'any 1910 amb dibuixos de Junceda i es va convertir en un gran èxit, en un fenòmen de masses que no tingué comparació en el seu temps.


Un èxit que encara perdura perquè ho hem pogut comprovar amb el públic infantil que ha vingut a veure l'exposició. Així, tots els alumnes del CEIP "El Sitjar " de Linyola han pogut gaudir amb els desoris, les trifulgues i les peripècies de l'inquiet i aventurer Massagran.


Una exposició, doncs, que ha permès treballar valors com l'amistat, el respecte i l'ajuda mútua, la simpatia ... alhora que ha afavorit un context de diversió, propi de les historietes del còmic.


I una exposició que ha permès retre un petit homenatge tant a la revista " En Patufet ", la primera de caire infantil en català i que va aconseguir arribar a totes les classes de la societat catalana, on era llegit per petits i grans, com a l'escriptor Josep Mª Folch i Torres que va trencar esquemes amb l'originalitat del seu personatge, en Massagran, amb el seu particular to humorístic, amb la modernitat del seu llenguatge...

dimarts, 3 de maig del 2011

EXPOSICIÓ






Durant el mes de maig, la biblioteca posa a l'abast de tothom una altra exposició que porta el títol " 100 anys d'en Massagran ".


Una exposició itinerant de petit format, per a tots els públics, que pren com a punt de partida la publicació el 1910 de les " Aventures extraordinàries d'en Massagran " i la seva continuació , " Noves aventures d'en Massagran", les novel.les de Josep Maria Folch i Torres il.lustrades per Junceda. El muntatge dóna una aproximació a l'autor i la seva obra, al gènere d'aventures festives i la literatura infantil i juvenil catalana del moment.




L'exposició és una iniciativa de la Subdirecció General de Biblioteques en col.laboració amb la Fundació Folch i Torres i la Institució de les Lletres Catalanes amb l'objectiu de promoure la lectura a les biblioteques públiques i complementar les activitats que organitzen aquestes biblioteques de manera periòdica.



"100 anys d'en Massagran" inicià el seu itinerari per diverses biblioteques d'arreu de Catalunya el gener d'enguany i del 5 al 22 de maig es podrà veure a la biblioteca de Linyola, dins els seu horari habitual de biblioteca.


Us esperem amb aquesta exposició a la vostra biblioteca!.

dimecres, 20 d’abril del 2011

EXPOSICIÓ


NOVETATS DE
SANT JORDI

Com cada any, la biblioteca Salvador Espriu exposa les darreres novetats, tan bibliogràfiques com audiovisuals.Així doncs, del 26 al 30 d’abril i en l' horari habitual de biblioteca, " l'Exposició de Novetats de Sant Jordi-2.011 ". Us esperem!.

També per tal de fer-ne millor difusió, la biblioteca ha editat la Guia de Novetats de Sant Jordi-2.011 que ja s'ha repartit casa per casa. Consulteu-hi les vostres preferències !.

SANT JORDI, DIA DEL LLIBRE.

Arriben els premis d’aquest 2.011, Sant Jordi, Josep Pla, Mercè Rodoreda, Carles Riba......i també el dia del llibre, la diada de Sant Jordi que és el colofó.
Certament, una data simbòlica que la Unesco va escollir per retre homenatge mundial al llibre i als seus autors. Un homenatge als
libres amb la voluntat d’animar a descobrir el plaer de la lectura i respectar la irreemplaçable contribució dels creadors al progrés social i cultural.


A Catalunya, a més, tenim una tradició molt antiga: cada 23 d’abril celebrem el dia de Sant Jordi regalant-nos roses i llibres. És una manera senzilla i amable de fomentar la tolerància i la convivència, convidant-nos a la cultura, a les paraules i a l’amor.
I enguany, en una setmana quelcom especial, les vacances de Setmana Santa. Una diada del llibre diferent!.


Des de la biblioteca, us suggerim gaudir igualment de la diada tot mirant el gran assortit de novetats que aquests dies es poden veure en llibreries i biblioteques.

dimecres, 9 de març del 2011

MERITXELL MORERA A LA BIBLIOTECA


Com ja us havíem avançat, Meritxell Morera va venir a explicar a la biblioteca " Contes amb l'IVA inclòs ", un seguit de contes que ensenyaven un munt de coses.

La Meritxell va començar explicant que el fet en si d'explicar un conte és com un regal que es rep, es pot guardar dins la memòria i es pot tornar a explicar als amics, familiars...

Després, els contes, narrats mitjançant titelles, portaven més d'una llicó al darrere. Els nens i nenes van adonar-se del valor de l'amistat i l'estimació, de la problemàtica que pot comportar tant la mentida com el fet de voler semblar allò que un no és, de la importància de l'amor autèntic...

I així, la contacontes Meritxell Morera, s'acomiadava a Linyola recordant als nens i nenes que l'aprendre a llegir o el fet de llegir és com una clau que permet descobrir i accedir a l'apassionant món de la fantasia.

Una sessió, doncs, de l'Hora del Conte divertida i alhora
interessant.

dimecres, 2 de març del 2011

HORA DEL CONTE AMB MERITXELL MORERA


El proper dissabte 5 de març i a les 12h. del migdia, tindrà lloc una nova sessió de l'HORA DEL CONTE que anirà a càrrec de la contacontes Meritxell Morera.

Aquesta vegada, Meritxell Morera ens explicarà " Contes amb l'IVA inclòs ", un recull de contes infantils per a tota la mainada.

Així doncs, us esperem a la propera hora del conte, una activitat més d'animació a la lectura per part de la biblioteca i que s'emmarca dins dels actes de la " Setmana Cultural a Linyola - 2.011 ".

JOAN PORTELL EXPLICA" TERRITORIS FANTÀSTICS " A LA BIBLIOTECA



En el decurs de la XI Setmana del Llibre Infantil i Juvenil a les Terres de Ponent, els alumnes de cicle superior del CEIP El Sitjar van tenir l'oportunitat d'escoltar l'escriptor Joan Portell.

En Joan Portell, tot un professional del món dels llibres infantils i juvenils, els explicà el contingut de l'exposició " Territoris Fantàstics " alhora que els va fer moltes suggerències bibliogràfiques.

dimarts, 1 de març del 2011

XI SETMANA DEL LLIBRE INFANTIL I JUVENIL A LES TERRES DE PONENT






Durant el mes de gener, concretament del 21 al 31 i en el seu horari habitual, la biblioteca va acollir la XI Setmana del LLibre Infantil i Juvenil a les Terres de Ponent.

Enguany, la biblioteca exposava " Territoris Fantàstics ", una mostra d'aquella literatura infantil i juvenil que ha fet de la fantasia el seu ingredient bàsic. Contes, còmics i novel.les mostraven com l'autor juga amb dos mons, un de real i un de fantàstic.

L'exposició, a càrrec del Consell Català del LLibre Infantil i Juvenil (ClijCAT), ha estat visitada per tots els alumnes del CEIP El Sitjar.

ESTADÍSTIQUES 2.010

EL PRÉSTEC DE DOCUMENTS ES DUPLICA EN 5 ANYS.

La biblioteca es va consolidant dins la dinàmica cultural del poble. A continuació, un anàlisi comparatiu dels principals indicadors estadístics, un cop finalitzat l'any 2.010.

INDICADORS
ESTADÍSTICS 2.010
______________________________________

DIES OBERTURA __________________ 259

TOTAL USUARIS ___________________ 10.986

TOTAL PRÉSTEC ___________________ 17.526

- PRÉSTEC LLIBRES ________________ 7.754

- PRÉSTEC AUDIOVISUALS ___________ 9.772

TOTAL USUARIS INTERNET __________ 4.992

TOTAL
PRÉSTEC INTERBIBLIOTECARI ________ 1 .736

- DOCUMENTS DEMANATS ___________ 1.114

- DOCUMENTS SERVITS _____________ 622

_____________________________________
Els resultats són evidents i força positius pel que fa a l'ús de la biblioteca per part dels usuaris.
Com a dades significatives, destacar-ne tres:
- en primer lloc, el préstec de documents per part dels usuaris que, dins la línia constant de creixement, s'ha duplicat en els darrers 5 anys;
- en segon lloc, apreciar la bona acollida que incialment va suposar la introducció d'internet, el seu servei es manté encara vigent tot i la difusió d'aquest mitjàa moltes llars en els últims anys;
- i per últim, la utilització del Préstec Interbibliotecari que ja ha assolit una transacció de documents entre la biblioteca de Linyola i les biblioteques públiques de més de 1.700 documents.
En definitiva, un important procés de canvi ha tingut lloc a la biblioteca després del procés d'informatització que es va dur a terme.

PREMI "MARIA MOLINER " PER A LA BIBLIOTECA SALVADOR ESPRIU



Tot just començà l'any 2.011, la biblioteca Salvador Espriu de Linyola resultava premiada per un projecte presentat a " XIII Campaña de animación a la lectura María Moliner 2.010 ".


El premi María Moliner està impulsat pel Ministerio de Cultura en col.laboració amb la Federación de Municipios y Provincias (FEMP) y la Fundación Coca-Cola Juan Manuel Sáinz de Vicuña. El concurs té per objectiu premiar aquelles biblioteques, de municipis de menys de 50.000 habitants, que portin a terme un projecte únic que inclogui les accions d'animació a la lectura, l'eficiència i tasca bibliotecària, la integració social en la seva comunitat així com l'ús de les noves tecnologies.


Dels projectes presentats a la convocatòria 2.010, es van seleccionar 300 guanyadors dels quals 10 són de municipis de Catalunya: El Masnou, Igualada, Moià, Premià de Dalt, Roses, Sant Feliu de Guíxols, Alpicat, Linyola, Cambrils i Tortosa.


Aquests municipis rebran un lot de 200 llibres. A més , la biblioteca de Tortosa rebrà 12.000 € com a premi en la categoria de municipi 20.000-50.000 habitants amb un projecte de voluntariat.

IMATGES DE SILVIA PALAZÓN A LA BIBLIOTECA













Divertides imatges dels nens i nenes que van venir a escoltar la rondallaire Silvia Palazón, el passat 24 de desembre, a la tradicional Hora del Conte de Nadal.